Yağlı Tohumlu Bitki Üretimine Destek Artmalı

Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (GÜNYAĞDER) Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Türkiye’nin yağlı tohumlu bitki üretimini artırması gerektiğini belirterek, “Daha verimli tohum üretiminden TİGEM arazilerinin tahsisine, sürdürülebilir tarım uygulamalarından prim desteğine birçok alanda iyileştirmeye ihtiyaç var” dedi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin (BYSD) ‘Genişletilmiş Bölge Yönetim Kurulu Toplantısı’, GÜNYAĞDER ev sahipliğinde Adana Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Bölgede ayçiçeği hasat dönemi öncesinde gerçekleştirilen toplantıya BYSD ve GÜNYAĞDER yönetici ve üyeleri katıldı. Sezon öncesi sektör aktörlerinin iletişiminin güçlendirilmesi, durum değerlendirmesi, sorunlar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıda

Çukurova, İç Anadolu, Trakya ve diğer bölgelerdeki rekolte tahminleri, fiyat yansımaları ile iç ve dış piyasadaki gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda ayrıca Karadeniz havzasındaki diğer ülkelerin ayçiçeği tohumu üretim potansiyeli ve dış ticarette yaşanması muhtemel gelişmeler de değerlendirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan BYSD Başkan Yardımcısı ve GÜNYAĞDER Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, yağ endüstrisinde Güney’in önemine dikkat çekerek, “Yağlı tohumlu bitkiler de dâhil tarım ürünlerin pek çoğunun ilk hasadı iklimsel özellikten kaynaklı olarak bu bölgede gerçekleştiriliyor. 2018 yılında GÜNYAĞDER üyelerinin üretim faaliyetlerini gerçekleştirdiği illerde

Türkiye’nin yağlı tohumlu bitkilerinin yüzde 12’si gerçekleşti. Yine, Türkiye soya ekimi alanlarının yüzde 93’ü bu bölgede. Ülkemizde soya ekiminin yüzde 79’u Adana ve Mersin illerimizde yapılıyor. En yüksek üretimi yüzde 54’lük payla Adana gerçekleştiriyor. Dolayısıyla sizi Türkiye’nin yağlı tohumlu bitkiler üssünde ağırlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Sektörde yaşanan sorunların küçük düzenlemeler ve destekle çözüme kavuşabileceğine dikkat çeken Çomu, “Yağlı tohumlu bitkilerin daha fazla üretilmesi için diğer ürünlerle aynı şartlarda desteklenmesini talep ediyoruz. Alternatif ürün fiyatları ile parite farkı kapatılabilir. Yağlı tohumlarda verimi yüksek tohumların ekilmesinin teşvik edilmesi, TİGEM arazilerinde yağlı tohum ekim alanlarının artırılması, nadas alanlarının üretimde değerlendirilmesi, sürdürülebilir tarım uygulamalarının desteklenmesini istiyoruz” diye konuştu