Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı

Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı Gerçekleşti

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği tarafından her yıl düzenlenen Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı bu yıl 19 Eylül’de İstanbul’da düzenlendi. Bitkisel yağ sektörünün nabzını tutan etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de katılım gösterdi. Sunar şirketlerinden Elita Gıda’nın Yönetim Kurulu Üyesi olduğu BYSD’nin ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda Sunar Şirketler Grubu CEO’su ve GÜNYAĞDER (Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği) Başkan Yardımcısı Hasan A. ÖZKAN, “Bitkisel Yağ Sektöründe Yağlı Tohum Kırım Sanayisi ve Türkiye Bölgesi Yağlı Tohum Üretim Durumu” sunumunu gerçekleştirdi.

Elita’nın da sponsorlar arasında olduğu tüm gün süren programda BYSD Yönetim Kurulu Başkanı Tahir BÜYÜKHELVACIGİL açılış sunumunu yaparken Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler Türkiye İş Bankası Baş Ekonomisti İzlem ERDEM tarafından aktarıldı. Cofco Cop. Yağlı Tohumlar Ticaret Sorumlusu Gregoire DESCHAMPS dünyada ve Karadeniz ülkelerinde yağlı tohum, ham yağ üretimi ve arz-talep dengesi hakkında bilgi paylaşımında bulunurken, Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan ÇALEN Türkiye’de Ayçiçeği Tohumu Üretimi, Ham Yağ Üretimi, Arz-Talep Dengesi sunumunu gerçekleştirdi. İkinci oturumda çok değerli akademisyenlerin katılımıyla Dünya Yağ Üretimi, Yağlı Tohum Üretiminde Alternatif Çözümler ve Bitkisel Yağda Tağşiş Sorunları konulu panelde verimli bir tartışma ortamı oluşturuldu. Elita Gıda ve GÜNYAĞDER’i temsilen sunum gerçekleştiren Hasan A. ÖZKAN konuşmasında; GÜNYAĞDER’in geçtiğimiz yıl içerisinde yaptığı çalışmalara ve bölgesel ticaret hacmindeki duruma değinirken; Türkiye yağlı tohum ithalat miktarları ve yağlı tohum ve ham yağda ithalat kaynaklı cari açığın azaltılmasını sağlamak için çözüm önerilerini paylaştı. Ayçiçek tohumunda gümrük düzenlemelerinin orta vadeli yapılmasının gerekliliğine ve fiyat politikasında gözetilmesi gereken şartlara da değinen Özkan, ayçiçeği tarımında empürite problemi ve çözüm önerilerinin yanı sıra diğer yağ sanayi sorunlarını ve çözüm önerilerini de aktardı. GÜNYAĞDER bölgesinin önemli ürünlerinden olan pamukta bu sene 1.530.600 ton toplam çiğit üretimi beklediklerini bildiren Özkan, pamuk üretiminin artırılması için yapılması gerekenler ile ilgili görüşlerini de paylaştı.